[English recipe under the break]

Cercavo una ricetta di torta di mele, non la solita, una diversa e più sfiziosa. Ho trovato questa (tratta dal blog profumo di lievito) e devo dire che è eccezionale. L’unica modifica che ho apportato, è la decorazione con delle piccole meringhe.
A voi la ricetta!

Ingredienti

  • 400gr pasta frolla
  • 4 mele di media misura
  • succo di 1 limone

Per la crema

  • 150gr panna fresca
  • 140gr latte intero
  • 50gr zucchero
  • 2 uova
  • 1 tuorlo
  • 1 pizzico di sale
  • 1 bustina di vanillina
  • zucchero a velo

Procedimento

Preparate la pasta frolla con la vostra ricetta collaudata. Foderate uno stampo da crostata da 30cm e bucherellate il fondo. Mettete in frigorigero a riposare per almeno 1 ora.

Cuocete la base a 180° per 12’.

Tagliate le mele a fette sottile e spruzzatele con il succo del limone.
Disponetele a raggiera sulla base di frolla.

Preparate il ripieno sciogliendo lo zucchero nel latte e unitelo alle uova sbattute e agli altri ingredienti. Amalgamate bene senza montare.
Distribuite il ripieno lentamente sul guscio di mele.

Infornate a 190°C per 30’ circa. Spolverizzate con abbondate zucchero a velo e cuocete per altri 10’.

Sfornate la torta, la crema deve essere ancora leggermente tremolante.

Bon appetit!

I was looking for an apple cake recipe, not the usual apple cake, something new! I found this recipe (from profumo di lievito blog) and I think it was wonderful! The only slight modification I made was the decoration with little meringue.
Let’ s see the recipe!

 Ingredients

  • 400g pate sucrée
  • 2 apples
  • lemon juice

For the filling

  • 150g fresh cream
  • 140g whole milk
  • 50g sugar
  • 2 eggs
  • 1 egg yolk
  • 1 pinch of salt
  • vanilla
  • icing sugar

Procedure

Prepare the pate sucrée using your favourite recipe. Put it on a tart pan of 30 cm diameter and make little holes. Put in refrigerator for at least 1 hour.

Heat the tart at 180°C for 12’.

Cut the apples into thin slices and spray with lemon juice. Put apple slices radially on the tart.

Prepare the filling dissolving sugar with milk and add it to the beaten eggs. Add also the remaining ingredients. Amalgamate well without beating.

Slowly spread the filling on the apples.

Bake it at 190°C for about 30’. Sprinkle it with abundant icing sugar and bake it for other 10’.

The cake is ready when the cream is still a little shaking.

Bon appetit!

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